Het verschil tussen kunststof en aluminium kozijnen

Het verschil tussen kunststof en aluminium kozijnen

Bij aanschaf van uw kozijnen is het voordehand erg belangrijk om rekening te houden met het type materiaal waarvoor u kiest. Het materiaaltype heeft niet enkel effect op het uiterlijk van uw woning, maar ook op de duurzaamheid, onderhoudskosten en moeite en isolatiewaarde. Hierom is het van groot belang dat u voordat u tot aankoop overgaat in gesprek gaat met een adviseur. Onze adviseurs zijn namelijk getraind in het geven van professioneel advies.

De vergelijking tussen kunststof en aluminium kozijnen

Kunststof en aluminium kozijnen hebben zowel grote verschillen als gelijkenissen. Het is handig om een lijstje aan vergelijkingscriteria voor uzelf vast te stellen, zodat u uw prioriteiten goed in kaart kunt brengen. Bepaal voor u zelf welke kenmerken u belangrijk vindt aan uw kozijnen en ga aan de hand daarvan na of u voor kunststof of aluminium kozijnen wilt kiezen.

De meest gebruikte vergelijkingsfactoren zijn als volgt:

1: De kosten;
2: De onderhoudskosten/moeite;
3: Het uiterlijk;
4: De isoleerwaarde;
5: Inbraakveiligheid;
6: De duurzaamheid;
7: De levensduur

Het belang van de factoren

Ieder kozijn moet tot zekere mate voldoen aan alle factoren die hierboven genoemd zijn. Alhoewel er degelijke verschillen zijn tussen materialen en de bijhorende voordelen, zijn een aantal erg belangrijke factoren om rekening mee te houden de isoleerwaarde, inbraakveiligheid en levensduur. Een stel kozijnen die niet aan deze criteria voldoen zijn simpel weg onveilig in gebruik. Het aanschaffen van nieuwe kozijnen is vaak prijzig, waardoor het voor u gunstiger is om in een keer kwaliteit in huis te halen.

Onderhoud

Het onderhouden van je kozijnen is van groot belang. Kozijnen gaan in principe erg lang mee, mits men ze niet goed onderhoud. Wie geen zin heeft om veel onderhoud te plegen aan zijn of haar kozijn kan beter kiezen voor een kunststof of aluminium kozijn. Houten kozijnen zijn qua uitstraling erg luxueus, maar zijn erg moeilijk en vooral duur om te onderhouden. Zo is het bij aanschaf van houten kozijnen de norm om ze om de zoveel tijd te schilderen en schuren. Kunststof en aluminium kozijnen hoeven slechts éen keer om de zoveel tijd schoongeveegd te worden, zodat ze weer als nieuw komen te schijnen.
Een factor om rekening mee te houden bij aluminium kozijnen is het feit dat ze niet goed geschikt zijn voor woningen die aan de kust staan. Dit komt doordat ze niet bestand zijn tegen de zee. Hierdoor moet u ze vaker onderhouden of zelfs vervangen, wat op de lange termijn tot veel kosten zorgt.


Levensduur 

Naast de isolatie en uitstraling van aluminium en kunststof kozijnen zitten de verschillen ook in de levensduur van de 2. Aluminium kozijnen hebben een gemiddelde levensduur van 40 jaar en kunststof kozijnen een levensduur van 50 tot 70 jaar (bij goed onderhoud). Hieruit is te concluderen dat de aanschaf van kunststof kozijnen op de langere termijn beter uitpakt dan die van aluminium.

Uitstraling 

Qua uitstraling verschillen aluminium en kunststof kozijnen erg van elkaar. Kunststof kozijnen kunnen tegenwoordig dankzij de houtnerf folie als houtvervanger gezien worden. De renoliet folie die erop zit zorgt namelijk voor een houtachtige look en feel. Aluminium kozijnen daarentegen zijn staalachtig qua uiterlijk. Hierdoor zijn ze niet geschikt voor alle soorten woningen, maar slechts voor woningen waarbij de staal-look goed staat.


Isolatie

Bij de aanschaf van kozijnen is de isolatiewaarde een erg bepalende factor. Door goed isolerende kozijnen aan te schaffen, kunt u op de lange termijn de kosten die u eraan maakt er weer uit halen. Dit komt doordat een goede isolering bijdraagt aan een vermindering van uw gas en elektriciteit kosten. Zowel kunststof als aluminium kozijnen hebben beide goede isolatiewaarden, kunststof heeft een U-waarde van 1 en 2 en aluminium een U-waarde van tussen de 1.8 en 2.17 W/m2K.
Hieruit is te concluderen dat kunststof kozijnen over het algemeen beter isoleren dan de aluminium varianten, want hoe lager de U-waarde des te beter de isolatie is.

U krijgt bij ons:
  • 15 Jaar fabrieksgarantie
  • Politie keurmerk WK2
  • Binnen & buiten afwerking
  • 10 Jaar garantie op de montage
  • 35% zonwerend glas

Bij ons krijgt u altijd zonder meerprijs de horren en vensterbanken erbij.

Wij verkopen enkel kozijnen van het merk Schüco. Zo waarborgen wij top kwaliteit voor onze klanten.

Wij zetten alles goed vast met onze klanten om fouten bij opdracht ten alle tijden te voorkomen.